Açık Saatler: 10.00 - 19.00 (Pzt- Cmt)
Sorularınız İçin Arayınız 0 (531) 517 51 51
Çocuğunuzu 11-12 yaşlarında HPV (Human Papilloma Virüs) aşısı ile yaşamın ilerleyen dönemlerinde belirli kanserlerden koruyun.
Çocuğuma ne zaman HPV aşısı yaptırmalıyım?
1. doz 11-12 yaş (9 yaşında başlayabilir)
|
2. doz İlk dozdan 6-12 ay sonra
|
9 yaşıtan itibaren yapılabilen HPV aşısı 11-12 yaş arası çocuklara 6 ila 12 ay arayla iki doz HPV aşısı yeterlidir.
HPV aşı serisine 15. doğum günlerinde veya sonrasında başlayan çocuklara 6 ay boyunca verilen üç doz gereklidir.
1.Doz 0. AY |
2.Doz 1. AY
|
3.Doz 6. AY |
Erken koruma en iyi sonucu verdiği için HPV aşısının geç değil , erken yapılması önerilir. Çocuğunuzu virüsle temas kurmadan çok önce korur.
Gençler ve genç yetişkinler de aşılanmalıdır
Henüz tam olarak aşılanmamışlarsa, 26 yaşına kadar herkes HPV aşısı olabilir ancak 26 yaşından sonra herkese HPV aşısı önerilmez. Yaşları 27 ila 45 arasında olan ve henüz aşılanmamış bazı yetişkinler, doktorlarıyla yeni HPV enfeksiyonu riskleri ve aşının onlar için olası yararları hakkında konuştuktan sonra HPV aşısı olmayı seçebilirler. Ancak unutmamak gerekir ki yetişkinlerde HPV aşısı daha az fayda sağlar, çünkü bu yaş aralığındaki insanların birçoğu zaten HPV'ye maruz kalmış sayılıyor.
HPV aşısı kansere neden olan enfeksiyonları ve kanser öncülerini önlüyor
HPV aşılarının Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez kullanıldığı 2006 yılından bu yana ,HPV enfeksiyonları ve rahim ağzında kansere yol açabilen anormal hücreler görme sıklığında belirgin azalma kaydedilmiştir.
Bu aşılanma programı sonucunda genç kızlar arasında, genital siğillere neden olan HPV tipleri ile enfeksiyonlar da yüzde 88 oranında azalmış görünüyor.
Genç yetişkin kadınlar arasında, rahim ağzı kanserine ve genital siğillere neden olan HPV tipli enfeksiyonlar da yüzde 81 oranında azaldı.
HPV aşısı çok güvenlidir.
15 yılı aşkın izlenme ve değerlendirme sonucu, HPV aşılarının çok güvenli ve etkili olduğunu göstermiştir. Tüm aşılar gibi, bilim adamları da güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için HPV aşılarını izlemeye devam ediyor.
Olası yan etkiler
Herhangi bir aşı veya ilaç gibi, HPV aşılarının da yan etkileri olabilir. En yaygın yan etkiler hafiftir ve şunları içerir:
Aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık veya şişlik
Baş dönmesi veya bayılma (HPV aşısı da dahil olmak üzere herhangi bir aşıdan sonra bayılma, ergenlerde daha sık görülür)
Mide bulantısı
Baş ağrısı