HPV ve İlişkiler ..
- HPV ile uğraşmanın mental ve duygusal zararı genellikle tıbbi yönler kadar zordur ve ele alınması daha o kadar zor olabilir. Bu konuda bilinçsizseniz , kendinizi çaresiz ve savunmasız Açık ,aydın ve önyargısız alınacak danışmanlık hizmetinin eksikliği, özellikle ilişkiler söz konusu olduğunda bunu daha da stresli hale getiriyor.Örneğin, şimdiki veya gelecekteki cinsel ilşkiye gireceğiniz partnerine HPV hakkında ne söyleyeceğimiz hakkında düzenli olarak sorular alıyoruz. HPV hakkında ne kadar eğitimli olursanız, partnerinizin soracağı soruları yanıtlamak için gereken cevapları vermek o kadar kolay olur.
- HPV enfeksiyonunun getirdiği psikolojik yük genellikle bu sorun kolay paylaşılmadığı için ağır ve yorucu olabilir. Genital siğilleri olan kişiler pozitif olduklarını öğrendiklerinde ilk yanıtları genellikle kanser riskleriyle ilgili değildir. Ağlıyorlar, eşlerine ne kadar kızgın olduklarını ve kendilerini daha düşük profilli bir partner olarak hissediyorlar ve gelecekteki cinsel yaşamları hakkında kaygı duymaya başlarlar.
- Size veya eşinize henüz HPV teşhisi konulduysa, bir dakika durun ve derin bir nefes alın. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. Aslında, cinsel ilişki yapan hemen hemen herkesin HPV'ye maruz kaldığı düşünülmektedir.Bizi rahatlatabilecek bu ki çoğu HPV teması vücudumuzdan kendi kendine temizleniyor ancak bu rahatsızlık hakkında bilinçli olmak , bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve iyi yaşamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
- Konulan tanı yani HPV enfeksiyonunun neyle ilgili olduğunu anlamak, bu hastalıkla başa çıkmanızın ilk adımıdır.Doktor tedavi ve kontrol sürecinde olmanız gerekecek….Unutmayın Siğiller tamamen temizlenene kadar cinsel partnerlere karşı çok bulaştırıcısınız .
- Genital siğiller genellikle HPV'ye maruz kaldıktan 4 hafta ila 8 ay sonra gelişebilir veya semptom verebilir. Sendirici nokta bu ki, siğiller tipik olarak HPV'nin yaygın görünen ama düşük riskli tiplerinden kaynaklanır, bu da tedavi edildikten ve virüs temizlendikten sonra uzun vadede söz konusu olan komplikasyonlar için yüksek bir riskinizin olmadığı anlamına gelir.
- Eş veya partnerizi bu teşhisten haberdar etmek , hasta için teşhis ve tedavi yöntemlerini tartışmaktan daha fazla endişe verici olabilir.Eş veya Partneriniz ile bir şeyleri konuşup tartışmadan önce, HPV hakkında kendi sorularınıza cevap bulmak , efsanelerden ve yalanlardan kaçınmak gerekecek. Teşhisinizle ilgili sorularınız varsa bilin ki eşinizin de bir sürü sorusu olacak. HPV virüs tipinin rahim ağzında kanser yapabilme kabiliyeti açısından yüksek veya düşük riskli olup olmadığını öğrenin. Bazı HPV tipleri hiçbir zaman kanser açısından önemli bir soruna neden olmayacak ancak bazı tipleri kanser açısından daha çok risk taşımaktadır.
- Eşiniz veya cinsel partnerinizle genital siğiller hakkında konuşurken, öncelikle HPV taşıdığınızın yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmediğini unutmayın… Bu, sizin veya eşinizin (veya önceki partnerlerinizin) yanlış bir şey yaptığı anlamına gelmez. Ortaklar aralarında virüs paylaşma eğilimindedir, bu da enfeksiyonun nerede başladığını genellikle imkansız yapıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için açık iletişim kurmak önemlidir. Eşinizle cinsel ilişki hakkında, güvenli seks ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların testleri hakkında açıkça konuşun.
- Eşinizle bu konuyu konuşmanız için doğru zamanı seçin …Uygun olmayan bir zamanda mesela market alışverişi esnasında veya Cumartesi sabahı yoğun programlarınızı yürütürken , eşinizi bu virüse yakalma haberi ile kör etmeyin. Dikkatinizi toplayabileceğiniz …size ait özel bir zaman dilimi için plan yapın. Eşinizin endişeli bakışları ve soruları karşısında çaresiz hissediyorsanız , önünüzdeki doktor randevunuza size katılmasını isteyebilirsiniz. Doktorunuzun yanında , hastalık hakkında paylaşılan doğru bilgiler partnerizin ilerideki sürece daha güvenli bakmasını sağlayacaktır.
- Seçeneklerinizi keşfedin…Eşiniz veya partneriniz ile bu HPV enfeksiyonu hakkında konuşmadan önce araştırma ve değerlendirme yaptıysanız, partnerinize bundan sonra ne olacağını konusundaki sorulara rahat ve donanımlı cevaplarınız olacak…: İkinizin de herhangi bir tedaviye ihtiyacı var mı? HPV Enfeksiyonunuzu nasıl keşfettiniz?...eşiniz HPV testi edilmeli mi?...HPV enfeksiyonu geleceğinizi nasıl etkileyecek? ……gibi sorulara cevabınız hazır olsun …
- HPV teşhisi ilişkinizin sonu olmamalıdır. Eşinizin bu haberi duyduktan ve geleceğiniz için birlikte ne anlama geldiğini kavraması için zaman tanımanız gerekecektir.
- HPV'yi taşımak, sizin, karakterinizin veya değerlerinizin bir yansıması değildir ve partnerinizle yapılan görüşmeler “itiraf” yapmak veya “özür” dilemek olarak görülmemelidir. HPV'ye maruz kaldıktan haftalar, aylar ve hatta yıllar sonra hiç belirti vermeden veya virüs tespit edilmeden önce gelişebilir. Bu nedenle, HPV'nin ne zaman veya kimden alındığını belirlemek genellikle imkansızdır.
- Daha güvenli Cinsel ilişki için Sınırlarınızı belirleyin !Bu yüzden ilişkiye ve cinsel fonksiyona başlamadan önce düşünmek ve hazırlıklı olmak akıllıca olacaktır. Kendi niyetlerinizle net olun ve buluşmadan önce bir şeyleri ne kadar almak istediğinizi bilin…. fikrinizi değiştirmeniz durumunda prezervatiften yardım alabileceğinizi unutmayın.
- Cinsel ilişki öncesi İlaç İçmeyin veya Alkol Kullanmayın…Uyuşturucu veya alkol kullanmanız durumunda cinsel yaşamınızla ilgili güvenli seçimler yapmak ve güvenli ilşkiye girmek zorlaşacaktır. İlaçlar ,alkol veya uyuşturucu etki altındayken, bir kişi ayık olsaydı seçemeyecekleri biriyle cinsel ilişkiye girme olasılığı daha yüksek sayılır. Ayrıca sarhoş bir kişinin güvenli cinsel ilişki yapma gerekliliğinin hatırlaması zordur.
- 'Hayır' demekle rahat olun Cinsel ilişkiye girmek istemiyorsanız,partnerinize veya eşinize bunu söyleyin. Cinsel ilişki, birine 'borçlu olduğunuz' bir şey değildir. Cinsiyete evet demenin yanı sıra hayır demenin de seçimi var. Bu haklara sahip olun, onlara saygı duyulmasını isteyin ve eşinizin de benzer kararlarına saygı gösterin.
- Aşılamayı düşününHepatit B ve insana özgü papillomavirüsün’e (HPV), uzun süreli sonuçlara yol açabilen cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamak için aşılar mevcuttur. Genital siğillerin arkasındaki virüs olan HPV, belirli kanser türlerine yol açabilir. Gardasil, Gardasil 9 ve Cervarix olarak bilinen aşı, servikal kanserlerin yaklaşık% 70'ine neden olan HPV 16 ve 18 tipleriyle enfeksiyonu önler.11 veya 12 yaşlarında önerilen aşı, 9 ila 26,5 yaşları arasında uygulanabilir.
Uz.Dr.Armin Müştak
Diğer Bloglar
© 2023 Her Hakkı saklıdır